Klachtenreglement

1. Inleiding

Per 1 januari 2016 is de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (hierna te noemen: WKKGZ) van kracht. Deze wet vervangt de Kwaliteitswet Zorginstellingen en de Wet klachtrecht cliënten zorgsector.
Per 1 juni 2023 heeft Thuiszorg Tenderhands Care BV , nader te noemen Tenderhands care een vaste functionaris aangesteld die de klachtenbehandeling behartigt en onafhankelijk haar taak uitvoert conform de eisen van de vereniging van klachtenfunctionarissen in de gezondheidszorg. Hiermee wordt voldaan aan de eisen die de WKKGZ en de gemeentelijke klachtenregeling (2015), die gebaseerd is op hoofdstuk 9 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb), stellen aan de klachtenbehandeling.
De WKKGZ en de gemeentelijke klachtenregeling bieden een laagdrempelige klachtenbehandeling. De onvrede wordt in een vroeg stadium opgepakt, kan dicht bij de bron worden weggenomen en op deze manier voorkomen wij een escalatie van de klacht. De klachtenfunctionaris van Tenderhands Care heeft geen oordelende rol en gaat op een open manier met de klager en betrokken medewerker(s) in gesprek. De aanpak die bij de klachtenbehandeling wordt gehanteerd is oplossingsgericht, waarbij de klachtenfunctionaris een verbindende rol vervult tussen zorgverlener en/of organisatie en u als cliënt, uw vertegenwoordiger of nabestaande. In het belang van partijen wordt een duurzame oplossing nagestreefd.
Wij nodigen u uit om feedback te geven op een voor u onbevredigende situatie over de zorgverlening van Tenderhands Care. Wij gaat ervan uit dat wanneer in een vroeg stadium in een persoonlijk gesprek met de medewerker of de zorgcoördinator direct aandacht wordt besteed aan onvrede of anderszins, afspraken kunnen worden gemaakt die onmiddellijk tot verbetering van de situatie leiden. Hierdoor kan verdere escalatie worden voorkomen. Als er geen sprake is van verbetering of u uw klacht gelijk bij de klachtenfunctionaris kenbaar wil maken, kan de onafhankelijke klachtenfunctionaris worden ingeschakeld. In onderstaande regeling wordt hier nader op ingegaan.
Tenderhands Care hecht er grote waarde aan om de klachtenprocedure zorgvuldig in te richten. Op deze manier dient een klacht bij te dragen bij de verbetering van de kwaliteit van onze professionele en vakkundige zorg en dienstverlening. Het goed behandelen van een klacht overbrugt ‘schijnbaar’ tegengestelde belangen. Immers u als cliënt/contactpersoon, zorgverlener en de organisatie hebben een gezamenlijk belang: professionele zorgverlening die aan de wederzijdse verwachtingen voldoet.

2. Bent u niet tevreden? Hoe dient u een klacht in? Welke opties zijn er?

3. Wat wordt verstaan onder een klacht en welke klachten vallen onder deze regeling

4. Wie kan een klacht indienen?

5. Doel van de klachtbehandeling

6. Uitgangspunten bij de behandeling van klachten

7. Wie is de aangeklaagde?

8. Procedure en termijnen

De klacht dient binnen 6 weken te worden afgerond. Mocht er aanleiding zijn, bijvoorbeeld wanneer nader onderzoek noodzakelijk is, kan de behandeltermijn met ten hoogste vier weken worden verlengd.

U wordt hiervan schriftelijk op de hoogte opgesteld.

9. Hoe kunt u een klacht indienen bij de klachtenfunctionaris?

  • Per mail:info@tenderhandscare.nl ter attentie van de klachtenfunctionaris
  • Via de website: www.tenderhandscare.nl
  • Per telefoon: 085-0187699
  • Schriftelijk: In de Wolken 226 , 1186 BP Amstelveen

Bevoegdheden van de klachtenfunctionaris

10. Verslaglegging van de procedure

11. Rapportage/Adviezen

12. Jaarverslag en evaluatie

13 Geldigheid van de regeling

Bijlage 1: Komt u er niet uit met de klachtenfunctionaris?

Indien uw klacht betrekking heeft op de ondersteuning die wij u bieden vanuit de Wijkverpleging (ZVW) of Wet Langdurige Zorg (WLZ), dan kunt u de volgende stappen ondernemen:

Landelijke Geschillencommissie VVT